Haus der Kulturen der Welt, Berlin (NL/ENG)
Showing a larder and meeting the food producers during Festival Uber Lebenskunst
2011, Vorratskammer, Berlin 2010-2012
From June 2010 to August 2011 myvillages.org worked on a Vorratskammer (a larder) in Berlin, which was part of Über Lebenskunst, an initiative by the German Federal Cultural Foundation in cooperation with Haus der Kulturen der Welt.
Myvillages.org was invited in 2010 to realise an art project around the food for the guests at the festival.
VORRATSKAMMER became the central metaphor of this work. The year was used to gather products for a larder; to meet possible producers and introduce them to each other; to collect and process; to pick and preserve; to seek agricultural land, farmers and distilleries. The attention was focused on new production methods as well as existing methods; to small, but also large amounts; to combine harvesters and other farm machinery, but also to handcraft; to new technologies as well as rose lemonade. The VORRATSKAMMER website provides insight to all these activities. (Sorry only in German!)
August 17 - 21 food from VORRATSKAMMER was offered to various guests on several locations in and around the Haus der Kulturen der Welt. Meet and greet with producers was organized and there were meals one could speak about were the food came from and how and why it was produced. By the end of the festival the larder was empty.
VORRATSKAMMER is a project by Kathrin Böhm, Wapke Feenstra, and Antje Schiffers of myvillages.org in collaboration with Thomas Sprenger. Coproducers are the over 80 foodproducers, team UBL and Haus der Kulturen der Welt, Anne Kersten (Berlin) and Fernando García Dory (Madrid/Berlin).
In June 2012 the film and a book on VORRATSKAMMER will be ready. It will be presented in Haus der Kuklturen der Welt during the last "Uber Lebenskunst" event.
NL
Van juni 2010 tot en met augustus 2011 werkte myvillages.org aan een Vorratskammer (voorraadkamer) in Berlijn, als onderdeel van Über Lebenskunst, een initiatief van de Kulturstiftung des Bundes in samenwerking met Haus der Kulturen der Welt.
Myvillages.org werd in 2010 uitgenodigd om voor 2011 in het Haus der Kulturen in Berlijn een kunstproject te realiseren rond het voedsel voor de gasten van het festival Über Lebenskunst.
VORRATSKAMMER (voorraadkamer) is de centrale metafoor geworden van dit werk. Het jaar werd gebruikt om een voorraadkamer aan te leggen; om mogelijke producenten te ontmoeten en samen te brengen; om te verzamelen en te verwerken; om te plukken en te conserveren; om landbouwgrond, melkboeren en sterke drank stokerijen te zoeken.
De aandacht ging zowel uit naar nieuwe productiemethoden als reeds bestaande oudere methoden; naar kleine, maar ook grote hoeveelheden; naar slepers en maaidorsmachines, maar ook naar handarbeid; naar zowel nieuwe technologie als rozenlimonade. De VORRATSKAMMER website maakt al deze activiteiten inzichtelijk. (Informatie is in het Duits).
Van 17 tot en met 21 augustus 2011 tijdens het festival in het Haus der Kulturen der Welt werd eten en drinken uit de VORRATSKAMER aangeboden. Aanbod voor verschillende gelegenheden en locaties zoals het restaurant, de LAUBE en tijdens events op het terras. veel producenten waren erbij en vertelden over het hoe en waarom, tijdens speciale vakgesprekken. En aan het einde van het festival was de voorraadskamer leeg.
VORRATSKAMMER is een project van Kathrin Böhm, Wapke Feenstra, Antje Schiffers van myvillages.org in samenwerking met Thomas Sprenger. Coproducent: Fernando García Dory, kunstenaar en activist uit Asturië.
In het voorjaar van 2012 zal de film over VORRATSKAMMER gereed zijn.
Showing a larder and meeting the food producers during Festival Uber Lebenskunst
2011, Vorratskammer, Berlin 2010-2012
From June 2010 to August 2011 myvillages.org worked on a Vorratskammer (a larder) in Berlin, which was part of Über Lebenskunst, an initiative by the German Federal Cultural Foundation in cooperation with Haus der Kulturen der Welt.
Myvillages.org was invited in 2010 to realise an art project around the food for the guests at the festival.
VORRATSKAMMER became the central metaphor of this work. The year was used to gather products for a larder; to meet possible producers and introduce them to each other; to collect and process; to pick and preserve; to seek agricultural land, farmers and distilleries. The attention was focused on new production methods as well as existing methods; to small, but also large amounts; to combine harvesters and other farm machinery, but also to handcraft; to new technologies as well as rose lemonade. The VORRATSKAMMER website provides insight to all these activities. (Sorry only in German!)
August 17 - 21 food from VORRATSKAMMER was offered to various guests on several locations in and around the Haus der Kulturen der Welt. Meet and greet with producers was organized and there were meals one could speak about were the food came from and how and why it was produced. By the end of the festival the larder was empty.
VORRATSKAMMER is a project by Kathrin Böhm, Wapke Feenstra, and Antje Schiffers of myvillages.org in collaboration with Thomas Sprenger. Coproducers are the over 80 foodproducers, team UBL and Haus der Kulturen der Welt, Anne Kersten (Berlin) and Fernando García Dory (Madrid/Berlin).
In June 2012 the film and a book on VORRATSKAMMER will be ready. It will be presented in Haus der Kuklturen der Welt during the last "Uber Lebenskunst" event.
NL
Van juni 2010 tot en met augustus 2011 werkte myvillages.org aan een Vorratskammer (voorraadkamer) in Berlijn, als onderdeel van Über Lebenskunst, een initiatief van de Kulturstiftung des Bundes in samenwerking met Haus der Kulturen der Welt.
Myvillages.org werd in 2010 uitgenodigd om voor 2011 in het Haus der Kulturen in Berlijn een kunstproject te realiseren rond het voedsel voor de gasten van het festival Über Lebenskunst.
VORRATSKAMMER (voorraadkamer) is de centrale metafoor geworden van dit werk. Het jaar werd gebruikt om een voorraadkamer aan te leggen; om mogelijke producenten te ontmoeten en samen te brengen; om te verzamelen en te verwerken; om te plukken en te conserveren; om landbouwgrond, melkboeren en sterke drank stokerijen te zoeken.
De aandacht ging zowel uit naar nieuwe productiemethoden als reeds bestaande oudere methoden; naar kleine, maar ook grote hoeveelheden; naar slepers en maaidorsmachines, maar ook naar handarbeid; naar zowel nieuwe technologie als rozenlimonade. De VORRATSKAMMER website maakt al deze activiteiten inzichtelijk. (Informatie is in het Duits).
Van 17 tot en met 21 augustus 2011 tijdens het festival in het Haus der Kulturen der Welt werd eten en drinken uit de VORRATSKAMER aangeboden. Aanbod voor verschillende gelegenheden en locaties zoals het restaurant, de LAUBE en tijdens events op het terras. veel producenten waren erbij en vertelden over het hoe en waarom, tijdens speciale vakgesprekken. En aan het einde van het festival was de voorraadskamer leeg.
VORRATSKAMMER is een project van Kathrin Böhm, Wapke Feenstra, Antje Schiffers van myvillages.org in samenwerking met Thomas Sprenger. Coproducent: Fernando García Dory, kunstenaar en activist uit Asturië.
In het voorjaar van 2012 zal de film over VORRATSKAMMER gereed zijn.