Krekt Sa (ENG / NL)
installation ‘Retouched Wood’ and a new Frisian cookie
1999,
In the museum café six painted tables were placed. The chairs accompanying the tables were designed by Richard Hutten. On the walls Wapke hung wooden panels from the collection ‘Retouched Wood’. The menu had two sides: one with texts about the ‘Fries gerecht’ (1), informing the reader about the history of the chancery as a court and the strange, often colonial ingredients in Frisian cooking. The other side of the menu showed the dishes available in the café. Especially for the exhibition baker Meijer and ‘The Global Cooking Company’ developed a cookie based on a traditional Frisian recipe.
All remained in the restaurant until 2002. The cookie is not available anymore; the new museum director took it off the menu. The work is bought by the museum.
(1) The Dutch word ‘gerecht’ can mean both ‘dish’ and ‘court’.
NL
In het museumcafé stonden zes beschilderde tafels. De stoelen bij de tafels zijn ontworpen door Richard Hutten. Aan de wand hingen houten paneeltjes uit de collectie ‘Retouched Wood’. Op iedere tafel lag een menukaart met aan één kant twee teksten over het ‘Fries gerecht’. De teksten gingen over de geschiedenis van de kanselarij als rechtbank en de vreemde – vaak koloniale – ingrediënten in de Friese gerechten. De andere zijde toonde de menukaart van het museumcafé. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelden ‘warme bakker’ Meijer en ‘The Global Cooking Company’ een koekje op basis van een traditioneel Fries recept.
De tentoonstelling duurde tot en met maart 2000; daarna waren de tafels nog tot 2002 in het museumcafé te zien. Het koekje is nu niet meer verkrijgbaar; door de nieuwe museumdirecteur is het van het menu gehaald. Het werk is gekocht voor de museumcollectie.
installation ‘Retouched Wood’ and a new Frisian cookie
1999,
In the museum café six painted tables were placed. The chairs accompanying the tables were designed by Richard Hutten. On the walls Wapke hung wooden panels from the collection ‘Retouched Wood’. The menu had two sides: one with texts about the ‘Fries gerecht’ (1), informing the reader about the history of the chancery as a court and the strange, often colonial ingredients in Frisian cooking. The other side of the menu showed the dishes available in the café. Especially for the exhibition baker Meijer and ‘The Global Cooking Company’ developed a cookie based on a traditional Frisian recipe.
All remained in the restaurant until 2002. The cookie is not available anymore; the new museum director took it off the menu. The work is bought by the museum.
(1) The Dutch word ‘gerecht’ can mean both ‘dish’ and ‘court’.
NL
In het museumcafé stonden zes beschilderde tafels. De stoelen bij de tafels zijn ontworpen door Richard Hutten. Aan de wand hingen houten paneeltjes uit de collectie ‘Retouched Wood’. Op iedere tafel lag een menukaart met aan één kant twee teksten over het ‘Fries gerecht’. De teksten gingen over de geschiedenis van de kanselarij als rechtbank en de vreemde – vaak koloniale – ingrediënten in de Friese gerechten. De andere zijde toonde de menukaart van het museumcafé. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelden ‘warme bakker’ Meijer en ‘The Global Cooking Company’ een koekje op basis van een traditioneel Fries recept.
De tentoonstelling duurde tot en met maart 2000; daarna waren de tafels nog tot 2002 in het museumcafé te zien. Het koekje is nu niet meer verkrijgbaar; door de nieuwe museumdirecteur is het van het menu gehaald. Het werk is gekocht voor de museumcollectie.