Connections
`Reuze Grond`
shows & archive
Voortuin Lekkum 1990-2004

 
`Reuze Grond`, Wapke Feenstra (NL)
catalogue text in ‘Tuintjesroute’, published by Keunstwurk, Leeuwarden, NL 2004

Reuze grond
De eerste planten komen via familie en vrienden uit zandstreken in Twente en Limburg. De klei in deze tuin pikt niet alles, maar dat wat aanslaat groeit buitensporig. Het zicht richting Leeuwarden wordt regelmatig bedreigd. De meeste reuzen zijn inmiddels vernietigd of vergeven, anderen staan in de achtertuin. Tussen alle planten door blijft de Hanepoot actief, daar kom je niet vanaf. En Polleke, een door ouderdom bezweken roodwitte kater, heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden.

Vreemde wortels
Zonder de inzet van kooplui en zeelui zou deze tuin een andere samenstelling hebben gekend. Planten als Kornoelje en Hosta komen uit Oost-Azië en onderweg in Zuid-Afrika werd de Eucomis opgepikt. Via de kolonisten en de Oswego-Indianen kwam de Bergamot. De Jeneverbes, het Knoopjeskruid en de hedendaagse tuinhit Buxus zijn weliswaar inheems, maar door Roomse kloosters gecultiveerd.

Klassieke schoonheid
De Salvia brengt blauwtonen in en vult daarmee de warme roostinten aan. Omlijst met Buxus is dit een klassieker. Maar Rozen en klei blijkt een moeizame relatie. Toch kunnen we genieten: taaie klei vermengd met wat druppels olie levert een perfect gezichtsmasker op. Het masker wordt verwijderd met rozenwater. De Salvia is geschikt om tanden witter mee te maken; wrijf de blaadjes over het tandglazuur.


 
fencing off the garden